1. dan: četrtek, 17. septembra 2009

6:00 odhod iz Ljubljane in vožnja do Banja Luke, kamor smo prispeli ob 12.00.
V Banja Luki smo si ogledali Narodno skupščino Republike Srbske, trdnjavo Kastel, Gospodsko ulico, Banske dvore, Narodno gledališče, cerkev Svete Trojice… Po ogledu mesta smo odšli na kosilo.
17.00: prihod v Jajce. Mestece je edinstveno po kulturnem in arhitekturnem bogastvu in 2. zasedanju AVNOJ-a. Ogled muzeja, sprehod skozi staro mestno jedro, katakombe, Omerbegova hiša, cerkev Sv. Marije in stolp Sv. Luke. Na vrhu griča se nahaja spektakularna srednjeveška trdnjava. V okolici trdnjave se nizajo starobosanske hiše, nepozaben pa je pogled na 27 metrske slapove reke Plive.
18.30: odhod iz Jajca in vožnja preko Donjega Vakufa do Travnika. Namestitev v motelu »ABA« in hotelu »LIPA«. Večerja v restavraciji »LUTVINA KAFANA«, Plave vode.

2. dan: petek, 18. septembra 2009

V Travniku smo si ogledali rojstno hišo Nobelovega nagrajenca Ive Andrića in druge znamenitosti kraja, včasih imenovanega »evropski Istanbul«. Sahat kula, Plava voda, Elči-Ibrahim pašina medresa.
Pisana džamija (Šarena džamija) se smatra se za eno najlepših džamij na Balkanu. Džamija Hasana Age ( Alibegova džamija) je edina džamija v Bosni in Hercegovini, ki ima sončno uro.
13.00: Po prihodu v mesto smo si najprej z avtobusom ogledali panoramo Sarjeva, stadion Koševo, Grbavico ter znameniti tunel, ki je potekal pod sarajevskim letališčem in je bil med vojno edini izhod iz obkoljenega mesta.
Nato smo se sprehodili po mestu in si ogledali glavne znamenitosti, med katere sodijo Gazi Husrev – begova džamija iz 16. stol., Careva džamija z medreso, arkadnim dvoriščem in kupolasto streho, stara pravoslavna cerkev, Univerzitetna knjižnica iz 19.stol., ki je bila nekoč mestna hiša, zgrajena v predromanskem slogu, tipična muslimanska mestna hiša – Svrzina kuća ter Principov most, ki danes nosi svoje staro ime Latinska čuprija.
Po ogledu mesta smo se nastanili v luksuznem hotelu ART v centru Sarajeva.
Popoldan smo preživeli na sprehodu po središču mesta, najdlje v stari Baščaršiji in ob 19.00 odšli na večerjo v »Orientalni restoran« na Baščaršiji. V košarki smo premagali Hrvate.

3.dan: sobota, 19. septembra 2009

09.00: odhod na Bjelašnico in Igman – obe imeni sinonim za XIV. zimske olimpijske igre.
Z Bjelašnice smo nadaljevali vožnjo po dolini Neretve v Jablanico, kjer smo si ogledali prizorišča ene najpomembnejših bitk 2.svetovne vojne, ”bitke na Neretvi”.
13.00: prihod v Mostar. Mostar je središče Hercegovine, prekrasno mestece ob obali reke Neretve. Znamenitosti mesta smo si ogledali z lokalnim vodičem: stari kamniti most, ki ga je 1566 zgradil Mimar Hajrudin in je bil med vojno porušen ter ponovno obnovljen, turska hiša, mošeja Tabačica.
Po ogledu Mostarja smo se vrnili »malo« nazaj proti Jablanici na kosilo.
Po kosilu smo nadaljevali vožnjo do enkratnega POČITELJ-a s kamnitim minaretom in hišami turškega tipa, kar je bilo tudi slovo od islamske Bosne,
18.00: prihod v Metkovič, nastanitev, večerja in ogled košarkarske tekme v hotelu Metkovič.

4. dan: nedelja, 20. september 2009

09.00: voden ogled arheološkega muzeja Narona. Do 1995. leta je za Narono vedelo samo lokalno prebivalstvo doline Neretve, zgodovinarji in arheologi. Pri izkopavanjih 1995. in 1996. leta v Vidu pri Metkoviču so naleteli na senzacionalna odkritja, ki so odmevala po celem svetu. Največje zanimanje arheologov je predstavljalo 16 kipov med katerimi je dominiral kip cesarja Avgusta.
10.00: safari (vožnja z ladjo »uz smokvu i rakiju« po rokavih delte Neretve), nato kosilo in zabava. Ob 16.00 uri smo zapustili gostitelje in se odpeljali proti Sloveniji.

Odprava, ki je štela 45 članov društva, je bila nad izletom navdušena. Program sta pripravila Irena Križnik in France Benedik.