Z avtobusom smo se ob 8.00 uri odpeljali iz Ljubljane. V Kromberku nas je počakal vodič Boris Kante, ki nas je vodil po Trnovski in Banjški planoti (www.planota.si). Priključili so se nam tudi člani s Krasa.

Najprej smo se ustavili v kraju Trnovo, kjer se nahaja spominski park posvečen padlim borcem in žrtvam narodnoosvobodilnega boja v II. svetovni vojni. Z vrha Kobilnika je bil lep razgled na Novo Gorico, na severu pa na Julijske Alpe.

V Lokvah smo si ogledali razstavo o Trnovskem gozdu. V Gostišču s prenočišči Winkler so nam pripravili okusno malico. Posebej smo bili navdušeni nad njoki z ekološko pridelano koprivo s pršutom in žajblom.

Preko Čepovana smo se pripeljali v Lokovec. Sprejel nas je predsednik krajevne skupnosti Lokovec in nam povedal nekaj o zgodovini tega idiličnega kraja. V Muzeju kovaštva smo si ogledali živ prikaz tradicionalnega kovanja.

Iz Lokovca smo se po Banjški planoti zapeljali še do akumulacijskega jezera za elektrarno Avče.

V Grgarskih Ravnah smo si ogledali Zeliščni center.

Izlet smo zaključili v Vitovljah na kmečkem turizmu Malovščevo (www.malovscevo.si). Po obilnem kosilu nas je gospodar povabil še v vinsko klet.
Videli smo neokrnjeno naravo in pridne roke domačinov, vse to pod vodstvom odličnega vodiča Borisa Kanteta.

Videli pa smo tudi rezultate divje privatizacije po letu 1990. Trnovski gozd se s pretiranim izsekavanjem spreminja v italijanske iverke. Domačini se bojijo, da se bo Trnovski gozd spremenil v Trnovski kras. V Lokvah propada hotel. V Lokovcu domačini nemočno spremljajo propadanje stavbe kovačije.

Izlet sta pripravila Celestin Vardjan in France Benedik. Izleta se je v lepem sončnem vremenu udeležilo 49 članov društva.