PROGRAM IZLETA

1. dan: sobota, 06. 10. 2007

Čez mejni prehod Šentilj smo pot nadaljevali na GRADIŠČANSKO, ki je najmanjša avstrijska dežela na obrobju PANONSKE NIŽINE. Najmogočnejša dinastija teh krajev so bili Esterhazyji s številnimi posestvi in gradovi po vsej Madžarski. Kot prvo veliko znamenitost Gradiščanske smo si ogledali grad FORCHTENSTEIN. Nato smo se zapeljali v glavno deželno mesto EISENSTADT ali ŽELEZNO. Ogledali smo si grad grofov Esterhazy in Haydnkirche. Po kratkem postanku v Mörbischu smo si v RUSTU ogledali zahodno obalo Nežiderskega jezera. Po ogledu starega rimskega kamnoloma v ST. MARGARETEN smo se odpeljali v SOPRON, kjer smo prenočevali v hotelu Rosengarten.

2. dan: nedelja, 07. 10. 2007

Po zajtrku smo si najprej ogledali znamenitosti Soprona, glavnega madžarskega mesta v regiji Nežiderskega jezera. Nato smo se zapeljali v FERTÖRAKOS in opravili sprehod skozi podzemni svet rimskega kamnoloma. Po BALFU smo nadaljevali pot še do ene baročne Palače Esterhazyjev v kraju FERTÖD. Blizu ILLMITZA smo vstopili v Narodni park Neusiedler See. Po kosili v tipični panonski psti. Po ogledu Muzeja na prostem v MÖNCHOFU smo se odpeljali domov.

Izlet je organizirala Potovalna agencija »Potovanja Pisanec«. Na potovanju nam je pokrajino odlično predstavila gospodična Jasna Pisanec.

Izleta se je udeležilo 42 članov društva.