Oj božime tele dolince…”, so nekoč peli Beneški fantje, vsakič ko so se poslavljali od svojih domačih pod Matajurjem. Ogledali smo si skrite lepote starodavnih vasi, v katerih so naši rojaki dolga stoletja uživali poseben samoupravni status, bili nato podvrženi najhujšemu raznarodovalnemu pritisku, danes pa prav ti kraji, čeprav precej prazni, nudijo mirno in slikovito pribežališče obiskovalcem z vseh koncev in krajev. Na poti smo si najprej ogledali starodavno romarsko svetišče na Stari gori nad Čedadom. Od tu se ponuja najlepši pogled na Benečijo in na furlansko ravnino. Zapeljali smo se do Špetra in bližnje Landarske jame, v kateri se nahaja zanimiva podzemna cerkev. Tu so tudi domači kraji neuklonljivega Martina Čedermaca. Zapeljali smo se še do vasi visoko pod Matajurjem, ki že od nekdaj veljajo za trdno slovensko jedro v varnem gorskem zavetju.

Popoldan smo obiskali sosednje Terske doline, kjer pod mogočnim pogorjem Muzcev, v najbolj deževnem kraju Alp, izvira bistra reka Ter. Med najzahodnejšimi slovenskimi kraji nasploh je tudi vas Bardo. Tu smo si ogledali zanimiv etnografski muzej, za katerega skrbi znani domačin, profesor Viljem Černo.

V Slovenijo smo se vrnili preko mejnega prehoda Učje ter se ustavili na poznem kosilu v Gostišču Jazbec, Idrsko pri Kobaridu.

Izlet je vodil odličen vodič Andrej Bandelj.

Izleta se je udeležilo 47 članov društva.