Preden se bomo prepustili zimi, nas je martinovanje v čarobni deželi Goriških Brd popeljalo v veselje in prijetno druženje ob dobri kapljici. A v Brda se tokrat nismo pripeljali po “klasični” poti, pač pa smo se prej še malo “izgubili” v skrivnostnem svetu srednje doline prečudovite Soče. Skozi Kanal smo šli na Kambreško, prisluhnili zgodbam preteklega življenja in se čez razgledno Korado spustili med vinograde, ki skrivajo še veliko več kot le odlična vina in žlahtne štorije…

Najprej smo se ustavili v Kanalu ob Soči, kjer nam je vodič Andrej predstavil zgodovino kraja in pomembne može, ki so se rodili v tem kraju.

Nato smo se po ozki in ovinkasti cesti zapeljali na Kambreško. V lovskem domu so nam postregli z malico. Jožica Strgar pa se nam je predstavila kot kontrabantka.

Jožica, zbirateljica in skrbnica Lukčeve hiše na Kambreškem nam je predstavila zbrano gradivo za obdobje Avstro-Ogrske pa do prvih desetletij po drugi svetovni vojni.

Po ogledu Lukčeve hiše smo se preko Korade zapeljali v Goriška Brda. Se povzpeli na razgledni stolp, pogledali naravni most in si v Vili Vipolže privoščili nekaj žlahtne kapljice.

Izlet smo zaključili na Turistični kmetiji Štanfel Štefan v Podsabotinu.

Izlet je organiziral (v sodelovanju z Marico Bevčič) in vodil odličen vodič Andrej Bandelj.

Izleta se je udeležilo 47 članov društva.