Čaga na pune!

Tudi letos sva se dva dijaka, Ana in Žan, z Društvom slovensko-danskega prijateljstva odpravila na osem dnevni potep po Danski. Društvo pod vodstvom gospoda Franceta Benedika namreč vsako leto izbere dijake iz različnih srednjih šol in jim omogoči nepozabno doživetje. Druženje z vrstniki, spoznavanje danske kulture in zgodovine, nakupovanje po pisanih Kopenhagenskih ulicah, kopanje v hladnem Severnem morju so bili nenadomestljivi del našega izleta, a na Dansko smo se namenili z drugim razlogom – predstaviti Slovenijo, njene pokrajinske značilnosti in kulinariko.

Pot se je začela 6. septembra na ljubljanskem postajališču, kjer smo zmedeno gledali neznane obraze in z rdečimi lici vedno znova pozabljali imena vrstnikov. Zadrega je minila že po parih urah sproščenega klepeta na avtobusu, ko pa smo v zgodnjih jutranjih urah zaslišali zborovodkinjo Ano: »Prva pevska vaja«! smo ob skupnem godrnjanju prvič začutili povezanost. Po 22-urni vožnji smo prispeli na prvo dansko postojanko, srednji šolo Askov Højskole. Tu smo po končani generalki uživali ob gledanju Eurobasketa, zmago Slovenije pa proslavljali še dolgo v noč.

V naslednjih dneh smo si ogledali  staro mestece Ribe in muzej Ribes Vikinger, kjer smo se ob pomerjanju vikinških oblek počutili kot pravi danski predniki. Pot nas je vodila v Esbjerg, do  skulptur štirih mož, ustavili pa smo se tudi v največjem Legolandu v Evropi – mini skulpture in mesteca iz lego kock, adrenalinski vlakci in vodne atrakcije, ki te pri 15°C premočijo do kosti, so na nas pustili velik vtis. Po prihodu v mesto Nykøbing nas je na šoli Morsø Gymnasium čakala prva prava generalka za večerni nastop, nato pa se je skupinica 39 slovenskih srednješolcev odpravila na domove danskih vrstnikov. Druženje smo nadaljevali na prvem Slovenskem večeru. Predstavitve pokrajin so predstavljale informativni del večera, ta pa se je ob harmoniki, dobrem vinu in slovenskih tradicionalnih jedeh kmalu spremenil v pravo veselico.

Po težkem slovesu od novih danskih prijateljev je zjutraj slovenski avtobus vožnjo nadaljeval do Arhusa, drugega največjega danskega mesta. Ogledali smo si muzej na prostem »Den Gamle By«, povzpeli pa smo se tudi na najvišjo Dansko goro! Pripravili smo cepine, težke pohodne čevlje, vrvi in palice, a ob izstopu iz avtobusa razočarano ugotovili, da nas od najvišjega danskega griča, visokega 173 metrov, loči le nekaj korakov. Žalost je izginila ob prebiranju pravljic enega izmed najbolj znanih danskih pisateljev Hansa Christiana Andersena in ogledom  njegove rojstne hiše.

Zbirko ogledov so dopolnili Muzej vikinških ladij, katedrala v Roskildu, grada Frederiksborg in Fredensborg ter Kronborg, kjer naj bi se dogajala zgodba o Hamletu in Ofeliji. V poznih popoldanskih urah smo prispeli na Helsingør International Højskole in ob skupni večerji spoznali odprte in ljubeznive študente. Pripravili smo še drugi slovenski večer, ki se je končal podobno kot prvi – s petjem, plesom ter veselimi obrazi.

Preostanek poti smo preživeli v glavnem mestu Kopenhagnu. Kip male morske deklice, kraljeva zakladnica Rosenborg, danski parlament, številni kanali, praženi mandlji in hitri kolesarji so le eni izmed naši vtisov o danski prestolnici. Med drugim smo doživeli prijeten sprejem na slovenskem veleposlaništvu in danskem parlamentu, obisk glavnega mesta pa zaokrožili v zabaviščnem parku Tivoli. Kdor ni doživel slabosti zaradi dolge vožnje z avtobusom ali dolgih zabav na slovenskih večerih, je na divjem prostem padu zagotovo občutil stiskanje v želodcu.  A ker nas tudi to ni ustavilo, se bomo vsi udeleženci izleta Danska od blizu 2013 zagotovo še srečali in, kot na slovenskih večerih, začagali na pune!

Ana Erman in Žan Vrhunc