Včasih se ti zgodi kaj nepričakovanega, kar ti po tihem spremeni življenje in za vedno ostane v lepem spominu. Za naju je bilo to nagradno potovanje po Danski, ki ga za najbolj perspektivne dijake že vrsto let organizira Društvo dansko-slovenskega prijateljstva.

Naše potovanje se je začelo 6. septembra v večernih urah, ko smo se z avtobusom odpravili iz Ljubljane. Pot na Dansko je minila v prijetnem razpoloženju, saj smo hitro začeli navezovati stike, se spoznavati; ob spremljavi kitare, harmonike in saksofona pa smo prepevali slovenske ljudske pesmi, s katerimi smo se kasneje predstavili danskim dijakom in študentom.

Na Danskem smo si najprej ogledali znameniti otok Romo v Severnem morju, znan po svojih prostranih peščenih plažah in vsakoletnem atraktivnem Festivalu zmajev, je pa zlasti pravi raj za vse ljubitelje narave. Obiskali smo tudi starodavno mestece Ribe, v katerem smo si ogledali zanimiv muzej Vikingov. Od tod smo se odpravili v Legoland, ki nam bo vsem gotovo najbolj ostal v spominu. Čeprav smo takorekoč že odrasli, smo v sebi še vedno otroci in nismo si mogli kaj, da ne bi pokazali navdušenja nad sto in eno premikajočo se skulpturo, sestavljeno iz tisoče lego kock, čolnički iz kock, ki so nas popeljali po reki, da o adrenalinskih vlakcih smrti sploh ne govorim. Nepozabno! Ogledali smo si muzej na prostem DenGamleBy v mestu Aarhus, kjer je zbrana stara bivalna arhitektura Danske, EjerBavnehoj – s svojimi 175 metri najvišji hrib Danske, rojstno hišo H. C. Andersona, gradove Frederiksborg, Kronborg in Rosenborg, ob katerih smo obudili spomin na Shakespearovo tragedijo Hamlet. Obiskali smo tudi danski parlament in slovensko veleposlaništvo v Kobenhavnu, kjer smo zapeli in zaigrali nekaj slovenskih pesmi, da smo Slovencem, zaposlenim na Danskem, pričarali občutek domačnosti.

Vse dni bivanja smo preživeli sproščeno v družbi danskih dijakov, ki so bili izredno prijazni gostitelji in so se trudili prikazati način življenja v svoji deželi. Tudi mi smo vseskozi predstavljali slovensko kulturno izročilo, posamezne regije in ponudili značilne jedi. Prepričali smo se, da med nami, mladimi, ni nobenih meja, kar nas izredno veseli.

Skupaj z ostalimi dijaki iz vse Slovenije sva preživeli osem nepozabnih dni, polnih razvedrila, klepeta in raziskovanja. Včasih človek potrebuje celo večnost, preden nekomu zaupa in ga spusti v svoje življenje, tukaj pa sva v osmih dneh našli čudovite prijatelje in doživeli kopico nepozabnih trenutkov.

Vsem pristojnim na Srednji šoli Domžale se iskreno zahvaljujeva za to priložnost!

Anja Oršič in Tina Vavpetič, dijakinji 4. letnika SŠ Domžale