Prečudovita dežela, krasna doživetja, izjemna družba – neprecenljivo …

Tako nekako bi lahko na kratko opisal pretekli teden, ki sem ga v okviru vseslovenske ekskurzije Danska od blizu 2013 preživel v deželi Danski – deželi Hamleta, Vikingov, morske deklice, Hansa Christiana Andersena, deželi vetra, zelenja, prijaznih ljudi, tradicije in še bi lahko našteval.

V samo enem tednu smo si dijaki s slovenskih gimnazij uspeli ogledati skorajda vse, kar Danska ponuja. Prepotovali smo vse od najstarejšega danskega mesta Ribe, mest Esbjerg, Roskilde, kjer so pokopani danski kralji, mesta Arhus, ki je drugo največje dansko mesto, in mesta Odense, kjer stoji rojstna hiša Hansa Christiana Andersena, najvišje danske »gore« Ejer Bavnehøj, ki je visoka le 175 m, otoka Rømø, številnih gradov, med njimi tudi znamenitega gradu Kronborg v Helsingøru, kjer naj bi se odvijala zgodba o Hamletu, pa vse do znamenitih kock Lego in parka Legoland ter glavnega mesta Danske, Kopenhagna, kjer smo si ogledali znamenito morsko deklico, kraljevo palačo in draguljarno, danski parlament, zabaviščni park Tivoli in bili deležni tudi sprejema na slovenskem veleposlaništvu. Za »izlet v neznano« pa smo si vzeli zadnji dan, ko smo prosto dopoldne v Kopenhagnu preživeli na različne načine. Sam sem se v družbi še treh prijateljev odpravil na kolesarjenje po danskem glavnem mestu in tako smo si uspeli ogledati še vse ostale predele očarljivo lepe danske prestolnice.

Celotni teden pa ni minil samo v znamenju ogledov in potovanja, temveč tudi v znamenju predstavljanja naše domovine. Na dveh danskih šolah smo dijaki v okviru »Slovenskega večera« predstavili Slovenijo in obakrat poželi navdušenje nad lepotami naše deželice, kulinariko in prijaznostjo ljudi.

Potovanje po deželi Danski nam ni prineslo le obiskov novih krajev, temveč tudi številna nova prijateljstva, ki smo jih stkali tako med seboj, kot tudi med nami in številnimi danskimi vrstniki, ki smo jih spoznali. Marsikdo si »Danske od blizu« ne bo zapomnil le po lepotah, ki jih ponuja ta država, temveč tudi po izjemni družbi, katera se bo nedvomno še srečala in obujala spomine na dni, ki smo jih preživeli skupaj.

Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil šoli, GESŠ Trbovlje, ki mi je omogočila, da sem se udeležil ekskurzije, Francetu Benediku, predsedniku Društva slovensko-danskega prijateljstva, ki je organiziral celotno ekskurzijo, ter vsem ostalim udeležencem ekskurzije za neprecenljivo in nepozabno doživetje Danske od blizu.

Črt Dragar, 4. b