Sredi poletja sem izvedela prekrasno novico in sicer, da me je Srednja šola Josipa Jurčiča Ivančna Gorica izbrala za udeleženko 9-dnevne ekskurzije po Danski. Udeležilo se je je 32 dijakinj in 18 dijakov z 39 različnih slovenskih srednjih šol. Potovanje je potekalo pod okriljem društva Slovensko-danskega prijateljstva, ki tovrstne ekskurzije izvaja že kar nekaj let.
V večernih urah 3. septembra smo krenili proti severu. Vstop na avtobus med neznane vrstnike je bil, zanimivo, prijeten. Takoj smo se ujeli, se našli v skupnih interesih in ne nazadnje – imena vseh nas smo se učili vseh 9 dni.

Prvi danski zrak smo vdihnili na otoku Romo, nato pa pot nadaljevali na Askov Hojskole, to je danska šola, ki me je na prvi pogled spominjala na enega izmed angleških collegeov. Brez adrenalinskih užitkov tudi na Danskem ni šlo, zato smo že drugi dan odšli v Legoland, deželo lego kock. Tam je starost naših umov bila nič kaj več kot sedem let in vsi smo se spet vrnili v otroška leta. Pri naslednji šoli v Nykobingu so nas pričakali gostitelji in gostiteljice, pri katerih smo eno noč tudi prespali. Predstavili smo jim Slovenijo, tudi podrobno po pokrajinah, jim ponudili degustacijo slovenskih vin in jedi ter jim pokazali slovenske narodne noše. Slovenske narodne pesmi so jih navdušile, malo posmeha pa smo bili deležni, ko smo zapeli dansko himno, saj nam njihov jezik res ni domač.

V predhodnem programu smo prebrali, da se bomo povzpeli na Ejer Bavnejhoj, to je najvišja »gora« Danske, ki ima 175 m nadmorske višine. Vzpon je bil res lahek, še posebej zato, ker smo se nanjo zapeljali kar z avtobusom.

Obiskali smo tudi Andersenov muzej in njegovo rojstno hišo. Nato smo se po 4-urni vožnji peljali na otok Sjaeelland in sicer po 18-kilometrskem mostu do glavnega mesta Kobenhavna.
Namestili smo se v zelo urejenem in modernem mladinskem hostlu, kjer smo ostali kar tri dni.
Vikinški muzej nam je dal vpogled v ladjedelništvo tistega časa, nekateri smo si celo nadeli vikinške kostume.
Danski gradovi so osupljivi. Ogledali smo si grad Frideriksborg in se sprehodili po izjemnem parku, ki spominja na francoski park Ludvika XIV.. Z gradu Kronborg, kjer naj bi se dogajala Shakespearova zgodba o Ofeliji in Hamletu, smo videli zelo vetrovno Švedsko.

Nato smo se odpravili na mednarodno šolo v Helsingoru, kjer smo ponovili predstavitev Slovenije. Študentje s celega sveta so bili nad našo domovino navdušeni, pohvalili so slovenske tradicionalne jedi in vina, nekateri pa so obljubili, da nas bodo tudi obiskali.

Kobenhaven nas je po svoji čistosti zelo presenetil. Osupnili pa smo nad njihovimi enormnimi cenami, tako na primer kava stane 42 danskih kron (6€ ali več).
Nikoli ne bom pozabila toplega sprejema na slovenskem veleposlaništvu v Kobenhavnu, kjer smo bili deležni obilne pogostitve. Namestnica slovenskega veleposlanika je na naši predstavitvi večer pred tem potočila tudi nekaj solz sreče. Svoje delovanje nam je temeljito predstavila.

Naslednji dan je minil kot bi trenil – nakupi zelo dragih spominkov, vožnja z ladjico in ogledi muzejev ter galerij so zaznamovali še zadnji dan. Po osmih dnevih sončnega vremena pa smo na Danskem pričakali tudi dež, ki je v severnih krajih zelo pogost, a mi smo s seboj prinesli samo sonce.

Na potovanju smo sklenili tesna prijateljstva med seboj. Srednji šoli Josipa Jurčiča pa se zahvaljujem za to izjemno priložnost, ki mi jo je podarila.

Petra Kavšek

Onemogoči piškotke | powered by Lokacom d.o.o.