Datum: 15. 09. 2008

Poročilo o vseslovenski srednješolski ekskurziji po Danski 2008

Petek, 5. septembra 2008
19:45 Odhod z avtobusom s parkirišča trgovskega centra na Rudniku v Ljubljani
Prepotovali smo celo Avstrijo, mimo Münchna, Hamburga, do Rendsburga na nemško-danski meji, kamor smo prispeli okrog 13.00 ure naslednjega dne.
Zjutraj nas je »prebudila« prof. Marjeta Kozmus s prvo pevsko vajo.

Sobota, 6. septembra 2008
14:30 Prihod na otok Rømø. Na plaži je bilo v zraku na stotine najrazličnejših zmajev.
17:00 Prihod na Askov Højskole, to je danska šola, prva izmed naših danskih postojank. Namestitev po sobah.
18:00 Večerja. Prvi resni obrok po odhodu iz Ljubljane.
19:00 Večer dobrodošlice, priložnost za medsebojna spoznavanja in tudi za prvo resnejšo vajo in dogovarjanje o programu dveh »slovenskih večerov«.

Nedelja, 7. septembra 2008
8:00 Zajtrk na šoli. Po zajtrku si vsak pripravi lunch paket!
9:00 Odhod na prvi izlet. Najprej se ustavimo v mestecu Ribe, po mnogočem najlepše dansko mestece. Po ogledu mesteca smo si ogledali vikinško vas. Čeprav jo s 1. septembrom med vikendi zaprejo, smo vseeno pokukali vanjo.
13:00 Prihod v Legoland in zabava do 16.30
16:30 Odhod iz Legolanda
18:00 Večerja na šoli.
20:00 Predstavitev »Folkehøjskole« in generalka za nastop v nedeljo. Generalki sta prisostvovala tudi bivši konzul na Danskem veleposlaništvu v Ljubljani Jørn Andresen in njegova soproga Britt. Nad dijaki in predstavitvijo Slovenije sta bila navdušena.

Ponedeljek, 8. septembra 2008
8:00 Zajtrk na šoli. Po zajtrku si je vsak pripravil lunch paket.
9:00 Odšli smo proti severu.
10:00 V Esbjergu smo se za hip ustavili pri skulpturah štirih mož, nato pa nadaljevali pot proti Nykøbingu.
13:00 Prihod v Nykøbing. Pred Morsø Gymnasium sta nas pričakala Ole Johansen in Christian Ole Pallesen. Pozdravil nas je tudi ravnatelj gimnazije Kurt Sonne Thomsen.
Po kratki vaji so nas razdelili med gostitelje. Odpeljali so nas na svoje domove.
20.00 Na začetku nas je prijetno presenetil njihov mešani pevski zbor z odličnim nastopom. Sledila je nadvse uspešna predstavitev Slovenije pod vodstvom prof. Marjete Kozmus. Dijaki so po dveh dneh vaj nastopili profesionalno in v uvodu zapeli dansko in slovensko himno. Prisotni so na zaključku vstali in nastopajoče nagradili z dolgim aplavzom.
Po nastopu je sledila še kulinarična predstavitev značilnih slovenskih jedi in vin slovenskih pokrajin.
Promocija Slovenije je v Nykøbingu odlično uspela. Gostitelji so nas prijazno sprejeli in nam izrekli vse priznanje. Prijazno nas bodo sprejeli tudi prihodnje leto, če jih ponovno obiščemo.

Torek, 9. septembra 2008
8:00 Zajtrk pri gostiteljih.
9:20 Odhod proti Arhusu, drugem največjem danskem mestu.
11.45 V Arhusu smo si ogledali »Den Gamle By« (staro mesto), muzej na prostem, v katerem je zbrana stara bivalna arhitektura z vse Danske.
13:00 Odhod iz Arhusa.
13.30 Povzpeli smo se na Ejer Bavnehøj, s svojimi 175 metri najvišjo »goro« Danske.
15:40 Obiskali smo Andersenovo rojstno hišo in muzej v Odenseju. (Muzej je odprt samo do 16.00 ure, zato bi bilo v bodoče treba planirati odhod iz Nykøbinga vsaj ob 8.30).
19:00 Prihod v Københaven v Amager Youth Hostel, kjer sta nas pričakala Inge in Herman Kegel, dolgoletna prijatelja Julije in Igorja Grudna. Večerja v Youth Hostlu. Po večerji namestitev po sobah in prosto. Večina dijakov je pod vodstvom prof. Alenke Ketiš in prof. Jožeta Bogataja odšlo na večerni ogled Københavna.

Sreda, 10. septembra 2008
8:00 Zajtrk v Youth Hostlu. Lunch paket.
9:00 Odhod v mesto.
10:00 V Mestni hiši smo se povzpeli na stolp in si ogledali panoramo Københavna.
11:30 Pod vodstvom Hermana Kegla smo si ogledali del Københavna in se odpravili proti Amalienborgu, kjer je bila ob 12.00 menjava straže.
13:00 Ob 13.00 smo prispeli do slovenskega veleposlaništva. V atriju so dijaki najprej zapeli pesem »Slovenija od kod lepote tvoje«. Nato so nas povabili v prostore veleposlaništva, kjer nas je osebje veleposlaništva prijazno pozdravilo. Sprejela nas je gospa Natalija Rajšp, konzulka Republike Slovenije na Danskem.
14:00 Z avtobusom smo se zapeljali še do morske deklice.
15:00 Odhod v Helsingør in ogled gradu »Kronborg«, kjer naj bi se dogajala Shakespearova zgodba o Hamletu in Ofeliji. Ogledali smo si samo kapelo in kletne prostore gradu.
18:00 Prihod na Helsingør Internacional Højskole. Sprejel nas je ravnatelj šole gospod Kristof Kristiansen.
19:00 Ponovili smo predstavitev Slovenije v dvoranici na tej šoli. Predstavitvi je prisostvovala tudi gospa Natalija Rajšp, ki je zastopala veleposlanika Rudija Gabrovca, ki je bil v času našega obiska Danske v Litvi. Po predstavitvi smo prisotnim postregli s kulinaričnimi dobrotami in vinom. Bilo je prijetno, tako da smo se v Københaven vrnili po 23 uri.

Četrtek, 11. septembra 2008
8:00 Zajtrk v Youth Hostlu. Lunch paket.
9:00 Odhod v Roskilde.
10:00 Zapeljali smo se do Vikinškega muzeja, kjer nas je sprejela gospa Birgitte Brandt z Himmelev Gymnasium. V muzeju se nam je pridružil še gospod Leif Folke Sørensen in nam razložil zgodovino Roskilda. V muzeju smo si ogledali dva filma in se sprehodili mimo restavriranih vikinških ladij.
Z Gimnazijo Himmelev iz Roskilda sodeluje z različnimi projekti in izmenjavami Gimnazija Škofja Loka.
Po ogledu Vikinškega muzeja smo si ogledali katedralo v Roskildeju. V katedrali so kripte 37 danskih kraljev in kraljic
14:00 Vrnili smo se v Københaven in si najprej ogledali grad Rosenborg. Rosenborg je izredno bogato opremljen s pohištvom in umetninami, še posebej pa je dragocena kraljeva zakladnica s celo paleto bleščečih danskih kron.
Pričakalo nas je izredno toplo vreme, zato smo po ogledu ostali v grajskem parku do 17.00 ure.
17.45 Ob 17.00 sta nas dva visoka uradnika prijazno sprejela v prostorih parlamenta. Sprehodili smo se do sejne dvorane. Dijaki so z zanimanjem poslušali zgodovino danske demokracije (od leta 1849) in delovanje njihovega parlamenta. Po eni uri smo se poslovili od prijaznih uslužbencev parlamenta.
Najprej smo se podprli v Piceriji, nato pa odšli v zabavišče Tivoli – zvečer središče zabavnega življenja v Københavnu.
Ob 23.30 smo se z mestnim avtobusom zapeljali v Amager Youth Hostel.

Petek, 12. septembra 2008
8:00 Zajtrk v Youth Hostlu.
9:00 Z avtobusom smo se zapeljali v mesto. Dijaki so imeli prosto za nakupe. 10 dijakov se je z Alenko in Jožetom ob 11.00 zapeljalo z ladjico po kanalih Københavna
13:00 Točno ob določeni uri smo se zbrali pri avtobusu in zapustili prestolnico Danske..
15:00 Na poti proti domu smo si na otoku Møn ogledali Møns Klint. Pihal je močan veter, tako da nam valovi Baltiškega morja niso dovoljevali stopiti na obalo pod klife.
16:00 Po malici smo zapustili Møns Klint in se z avtobusom zapeljali proti trajektnemu pristanišču Rødbyhavn na Danski strani. Po enourni vožnji s trajektom smo pristali približno ob 17.30 v Puttgartenu v Nemčiji. Nato nas je čakala še dolga nočna vožnja do Ljubljane.

V soboto, 13. septembra 2008 ob 11:30 smo se vrnili v Ljubljano.
Preživeli smo osem nepozabnih dni na potovanju po Danski. Dijaki so se izkazali kot odlični ambasadorji Slovenije. Spremljevalci dijakov so odlično vodili ekskurzijo. Slovo v Ljubljani je bilo težko.

Poročilo sestavil. France Benedik, predsednik Društva slovensko-danskega prijateljstva