Intervju z Baerbel Rucker, ki vrti glasbo argentinskega tanga

Baerbel Rucker se je s tango sceno v Sloveniji prvič spoznala oktobra 2010, ko je vrtela glasbo na Tango Maratonu v Ljubljani, ki je privabil številne domače in tuje plesalce.
Tokrat je v Ljubljano na povabilo organizatorjev 11. Tango Festivala Ljubljana prišla že drugič, kjer je vrtela glasbo na dveh tango dogodkih, v četrtek 24.3.2011 in v soboto, 26.3.2011.

Z Baerbel sva govorili o tangu, ki za prave, zavzete plesalce pomeni način življenja.

Za argentinski tango se govori, da je to ples, ki najde plesalca in prvo vprašanje se je nanašalo ravno na ta trenutek, ki pomembno zaznamuje vsakega plesalca.
Baerbel je z nasmehom pojasnila, da je tango našel pot do nje preko filma – Tango Lesson – to je bila njena vstopnica na plesišče. Po ogledu omenjenega filma se je namreč odločila, da se bo tega plesa naučila in 2 dni kasneje je že začela s prvimi plesnimi vajami. Zanjo je bil to ravno pravšnji čas – podnevi se je posvečala študiju na fakulteti, noči pa je preplesala. Tako se je sprostila po miselno napornih urah in našla novo strast v obliki tango korakov.

Na vprašanje, če je tango nov trend urbane populacije, Baerbel delno pritrjuje, da se tango dejansko vrača. Dodaja pa še, da posamezen ples bolje ustreza specifičnim tipom osebnosti – tango namreč zahteva poglobitev, pri čemer ne gre za razumevanje posameznih korakov, ampak se mora plesalec globoko koncentrirati, saj je zelo blizu svojega plesnega partnerja.
Argentinski tango pogosto omenjajo tudi danski mediji, ki podrobno opisujejo tango kot subkulturo, kamor se vključujejo tudi mlade, sveže generacije plesalcev.
V Koebenhavnu se je tega strastnega plesa v objemu možno naučiti pri številnih učiteljih iz Argentine, poleg njih pa tango poučujejo tudi danski plesni pari, ki uspešno privabljajo bodoče plesalce tanga – to so t.i. tangueri.

Baerbel nadaljuje, da je na Danskem odmevno promocijo plesa in posledično tudi tanga sprožila televizijska oddaja »Vild med dans« – v katerih so znane medijske osebe med seboj tekmovale na plesišču.

Na vprašanje kje v Koebenhavnu zaplesati tango, Baerbel ponudi številne predloge. Omeni kultno »Tabo«, nadaljuje z znano petkovo lokacijo tanguerjev »La Boca«. Ponosno pove, da je v Koebenhavnu možno plesati argentinski tango vsak dan v tednu. Včasih so na sporedu praktike, kjer se pozornost posveča piljenju naučenih plesnih korakov, večkrat pa je možno obiskati milonge, plesne večere, ki so namenjeni druženju s prijatelji, znanci, spoznavanju ter vrtenju na plesišču do zgodnjih jutranjih ur. V etnično pisani mesti četrti Koebenhavna, ki se imenuje Noerrebro je med drugim možno obiskati »La Milonga« in se zavrteti v spreminjajočem se ritmu tanga ob živi glasbi.

Plesalci argentinskega tanga se na Danskem povezujejo tudi preko članstva v društvu Tango – Tangoforeningen, ki člane redno obvešča o prihajajočih tango dogodkih doma in v tujini.
Kljub temu, da so nekatere tango lokacije v Koebenhavnu znane, se včasih milonga zgodi tudi na kakšnem nenavadnem kraju. Tako se je v svetlih poletnih mesecih možno zavrteti na prostem, blizu »Rundetaarnet« Okroglega stolpa, v coni za pešce sredi mesta, posamezne milonge pa se odvijajo tudi v kakšni še vedno delujoči cerkvi – npr. v »Bronsons Kirke«, kjer okrog plesišča v glavni ladji za romantično vzdušje poskrbijo tudi številne sveče.

Baerbel je pojasnila tudi, kako Danci gledajo na tango. Poudarila je, da ko spremlja dogajanje v tujini, na jugu Evrope, opaža, da je tam osebni prostor drugačen, manjši. Sam ples se začne z obveznim kramljanjem sredi plesišča in po uvodnih taktih se plesalca začutita in zazibljeta v ples. Glede na to, da v danski kulturi ni toliko plesa, se Danci take komunikacije učijo – kako povabiti na ples, kako spoznati soplesalca. Pravi, da se tudi pri tangu vidi, da so Danci malce »gammeldags« staromodni – radi se učijo plesnih figur, ki jih lahko zlahka ponovijo in ki so na plesišču uspešno izvedljive.

Na koncu pogovora Baerbel skromno zaključi, da Koebenhavn ni ravno Berlin, ki ponuja milonge za vse okuse, ampak plesa željne usmeri, naj spremljajo dogodke na www.tango.dk in se zavrtijo v argentinskem tangu na skandinavski način.

Pripravila: Anja Cuznar